середу, 27 грудня 2023 р.

ЧАРІВНИЦЯ СЛОВА.

До 190 річчя від дня народження видатної української письменниці Марко Вовчок (справжнє ім'я Марія Олександрівна Вілінська) - яка народилася 22 грудня 1833 році в маєтку Єкатерининське Єлецького повіту Орловської губерні. Виховувалася в приватному пансіоні в Харкові.

У 1856 році Марія Олександрівна розпочала літературну діяльність.

Марко Вовчок була особистістю цікавою та непересічною. Життя письменниці було насичене не тільки творчістю, а й багатьма цікавими фактами.

Марко Вовчок була дуже освідченою, вона володіла багатьма мовами в тому числі: англійською, польською, чеською, німецькою...

Марко Вовчок або Марія Вілінська увійшла в історію української літератури як вольова, розумна та талановита  жінка, а її твори - цінна частина  вітчизняної культури. Історичні повісті та оповідання для дітей  "Кармелюк", "Невільничка",  "Маруся", ще за життя письменниці  здобули широку популярність.

Повість "Маруся" отримала нагороду Французької Академії і була перекладена  багатьма мовами.

Вілінська започаткувала власне видання- журнал для жінок. Було видано в період з  1871 - 1872 роки 17 номерів.

З нагоди ювілейної дати з дня народження визначної   письменниці у Огіївській сільській бібліотеці була проведена  бесіда "Марко Вовчок - чарівниця слова". Відвідувачі мали можливість ознайомитися  з матеріалами про життя і творчість  однієї з найталановитіших українських письменниць.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар